Home Genel SağlıkAkdeniz Ateşi Belirtileri Nelerdir
Akdeniz Ateşi Belirtileri Nelerdir

Akdeniz Ateşi Belirtileri Nelerdir

Akdeniz ateşi hastalığı fazla yaygın almak ile birlikte genelde genetik bir rahatsızlıktır. Anne yada babanın hasta olması yada taşıyıcı olması doğacak çocuğunda tehlike aşağıda olduğu gerçeğini taşımaktadır. Kimi vakit bayılma, kusma, alev ile kendini gösterecek olan bu rahatsızlıktan dolayı birey özel bakım ve tedaviye ihtiyaç duymaktadır. FMF hastalığı olarakta aşina Akdeniz Ateşi hastalığı sebebi az önce bilinmemektedir.Atak süreleri ve sıklığı ise hastanın durumuna tarafından değişmektedir. Akdeniz Ateşi ilacı ise hastalığının seviyesine ve teşhis zamanına tarafından istikrarsızlık sağlamaktadır. Akdeniz ateşi belirtileri, tedavisi ile ilgili öğrenmek istediğiniz bütün her şey yazımızda detaylı olarak anlatılmaktadır.

FMF (Ailesel Akdeniz Ateşi) genel olarak Akdeniz ülkeleri halklarında (daha çok Türk, Arab, İsrailli ve Ermenilerde) görülen, tekrarlayan akut alev ve seröz zarların iltihabı ile karakterize, otozomal resesif geçişli, kalıtımsal (kalıtımsal) bir hastalıktır. Sebebi bilinmemektedir.

Genel bilgi

Hastalığın birbirinden bağımsız iki bambaşka klinik tablosu vardır:

1-Ani başlayan ve kısa süreli karın,göğüs veya eklemlerde sızı ile birlikte ateş olması,

2-Genç yaşta bile böbrek yetmezliğine niçin olabilen böbrek amiloidozu.

Hastaların bir kısmında artrit bulguları gözlenmekle beraber, karın ağrısı en keskin klinik bulgudur. Vaskülit (damar iltihabı) ve amiloidoz hastalığın dikkat edilmesi gereken yönleridir. Amiloidoz; böbrek yetmezliğine yol açabilmesi nedeniyle, en manâlı komplikasyondur.

Belirtiler genç yaşta (20 yaşından önce) ortaya çıkar; hastalığın başlaması hastaların yarısında 10 yaşından öncedir. En son araştırmalara tarafından Pyrin geninin mutasyonunun FMF’e yol açtığı saptansa da hastalığın hakiki nedeni hala bilinmemektedir.

Olguların %95’inde görülen periton tutuluşu; şiddetli karın ağrısı ile birlikte distansiyon, rijidite, rebound, barsak seslerinde azalma, bulantı, kusma ve lökositoz gibi akut batında görülen bulguların ortaya çıkmasına neden olur. böylece FMF krizi doktorlar göre (apandisit vb) akut batın zannedilebilir. Bu bulgular hastada birdenbire pozitif laparotomi (akut batında teşhis amacıyla karın içinin araştırılması işlemi) yapılmasına niçin olur. Ancak bulgular FMF’de 24 ila 48 saat içinde geriler ve kaybolur. Vaskülite ast olarak da kanama gibi GİS belirtileri oluşabilir. Profilaktik kolşisin tedavisi ile bu müşteri olguların çoğunda remisyon sağlanır.

Hastalıkta tanı koydurucu 4 major (belli başlı) kriterin yanısıra 5 minor (yardımcı) ölçüt ve tanıyı destekleyici kriterler vardır. Teşhis için ; en düşük bir major kriterin yanısıra ikiden artı minor ölçüt, ya da

bir minor kriterin yanısıra ikiden artı destekleyici kriter, veyabir minor kriterin yanısıra aşağı sayılan destekleyici kriterden birincil beşinden en az dördünün mevcudiyeti gereklidir.

Tekrarlayan ataklarda :

1- Jeneralize peritonit (yaygın karın zarı iltihabı)

2- Tek Yanlı pleurit (göğüs zarı iltihabı) ya da perikardit (kalp dış zarı iltihabı)

3- Monoartrit (Tek bir eklemin iltihaplanması) (Diz, kalça ya da etap bileği eklemlerinden biri)

4- Yalnızca yüksek ateş olması

Minör (yardımcı) kriterler :

1- Karın tutulumu ile karakterize inkomplet ataklar

2- Göğüs tutulumu ile karakterize inkomplet ataklar

3- Eklem tutulumu ile karakterize inkomplet ataklar

4- Hareketle artan üçgenin taban olmayan kenarı ağrısı

5- Kolşisin tedavisine olumlu yanıt.