Home Genel SağlıkBacak Damar Tıkanıklığı
Bacak Damar Tıkanıklığı

Bacak Damar Tıkanıklığı

Periferik arter hastalıkları sık görülen hastalıklardır. Periferik atardamar hastalıklarında en kayda değer semptom yürüme ile ortaya meydana çıkan but ağrısıdır (vaskuler klaudikasyon). Tıkanma çağırmak bacağa giden kan akımında azalma demektir. Başlangıçta istirahatte şikayeti olmayan hastanın hareketle ağrısının olmasına sebep olur. Bu koşul istirahat sırasında kan akımının tatmin edici olmasına, lakin hareket sırasında kas dokusunun kan ihtiyacının artmasından dolayı dolaşımın yetersiz kalmasına bağlıdır. Başlıca hastalarda birkaç dakikalık bir dinlenme ardından ağrı ortadan kalkar.

Tıkanma kendi kendiliğinden düzelir mi? 

Bacaklardaki damar tıkanıklığı kendiliğinden ortadan kalkmaz, fakat zaman içerisinde yeni kılcal damarların ortaya çıkması ile (kollateral dolaşım) bacağa dışarı giden kan akımı kısmen artar. Hem, zamanla but kasları da, kendilerini azalan bu kan akımına karşısında adapte ederler. Genel anlamda iki üç aylık bir süre içerisinde sızı şikayeti gerilemeye başlar.

Nasıl ayrım edilir?

Nabız muayenesi, doppler ultrasonografi ve gerekirse arteriografi (daha alçak ekstremiye anjiografi) epeyce iyi data verir.

Çare zorunlu midir? Nasıl tedavi edilmelidir?

Yürümeyle beraber ağrının ortaya çıkması iyi bir uyarıdır. Damarlarda bir problem olduğu hakkında us verir. Fakat siyatik sinir ağrısına emrindeki ayak ağrılarından ayırt edilmesi gerekir. Rahatsızlık kalp ve beyin gibi hayati organların arterlerini de etkilemiş olabilir. Bu durumda mutlaka bir damar sağlığı ile ilgili bir hekimle görüşülmesi gerekir. Olay sadece yürümekle ortaya meydana çıkan sızı ile sınırlı ise ve vakit içerisinde artmıyor ise kan basıncı, kilo, şeker ve kan yağlarının kontrolü gerekir. Diyabet, sigara, obezite, fena gıda gibi risk faktörleri çare ve rehabilite edilirse semptomlar denetim altına alınabilir. İstirahat halinde bile ağrı varsa koşul daha ciddidir. Başlangıçta damar genişletici ve kan akışkanlığını artırıcı ilaçlar verilir. Tüm bunlara cevap vermeyen vakalarda cerrahi çare düşünülebilir. Vacumed Aralıklı Olumsuz Basınçlı vakum tedavisi, tedavinin her aşamasında yardımcıdır. Ama çare için öncelikle, sigara içiyor iseniz bırakmanız gerekir. Sigara içmeye devamlı bir hastanın tedaviden menfaat görme şansı azdır. Bunun yanında tansiyon kontrolü, kan yağlarının belirli seviyelerin aşağıda tutulması ve de varsa şeker kontrolü birçok hasta için yeterlidir. Ahenkli çalışma zamanla yürüme mesafesinin artmasına katkıda bulunur.