Home Genel SağlıkBaş Dönmesi

Baş Dönmesi

Kişinin başının dönmesi ve dengesizlik hali genelde basit ve basit geçen bir rahatsızlıktır. Baş dönmesi olur ya uzun sürerse araştırılması ve nedenlerinin öğrenilmesi gerekir.Baş dönmesinde genel olarak hafif baş dönmeleriyle karşılaşılır ve bu koşul evde uygulanabilecek kolay tedavilerle giderilebilir.

Kişinin başının dönmesi ve dengesizlik hali genelde basit ve basit geçen bir rahatsızlıktır. Baş dönmesi ola ki uzun sürerse araştırılması ve nedenlerinin öğrenilmesi gerekir.Baş dönmesinde genelde hafif baş dönmeleriyle karşılaşılır ve bu koşul evde uygulanabilecek kolay tedavilerle giderilebilir.

BAŞ DÖNMESİNİN NEDENLERİ

Baş dönmesinin sebepleri başlıca beyne kan içeren damarlarda yaşanan hemen olan tansiyon düşüşüdür. Bu esnada oksijene gereklilik duyan beyin hücreleri kısa süreli bir oksijen eksikliği yaşar.

İnsanlarda hafifi baş dönmesi çoğu süre oturdukları ve yoksa uzandıkları yerden aniden kalkmaları sonucu olur. Bu ani baş dönmeleri çok kısa sürer ve kesintisiz tekrarlanmadığı sürece çok rahatsız edici bir durum teşkil etmez Buna ayrıcapostural hipotansiyon da denir.

İç kulak hastalıkları yüzünden baş dönmesi yaşanabilir.

Yetersiz beslenme sonucu Kan şekeri seviyesi azaldığı için   ya da şeker hastalığı hastalığı sebebiylede olabilir.

Bazı durumlarda yeterli su tüketimi olmaması veya ishal sonucu sıvı azalmaları da baş dönmesine sebep verir.

 

Baş Dönmesinden korunma yolları

Postural hipotansiyon yüzünden olan baş dönmelerini engellemenin yolu oturulan yada uzanılan yerden bir anda kalkmak yerine kalkmadan önce birkaç kez derin nefes alınır ve bulunulan yerden ağır ağır kalkılır.

Beslenme alışkanlığınızı düzeltin ahenkli yemek yemek yeme alışkanlığı elde edin, eksik su tüketin bol lifli yiyecekler yiyerek kan şekeri seviyenizi artırır. Beyaz unlu ve şekerli yiyecekleri de ayrıca azaltın.

Baş dönmesine neden olan beyne eksik oksijen gitmesini artırmak için yürek ve ciğerlerin alıştırma durumunu iyileştirmek gerekir bunun için gün içerisinde yarım saat ahenkli çalışma yapın.

Boynunuza sıcak ve soğuk suyu dönüşümlü olarak uygulayarak kan dolaşımınızı hızlandırın.

 

Baş dönmesi başladığı vakit yapılması gerekenler

İlk olarak derin nefes alıp verin ve oturun. Kan basıncını bayağı seviyeye getirmek için ayaklarınızı kaldırın ve kendinizi sıcacık bırakın. Bu uygulamayı bil koltuk kanepe yada sandalyeye oturarak ayaklarınızın altına bir takviye uygulayın.

 

BAŞ DÖNMESİNİN TEDAVİSİ

Baş dönmesi başladığında başlangıçta yukarıda anlatıldığı gibi oturmak ve ayakları yukarı kaldırmaktır. Şayet yediğiniz yemekten 2 saatten artı süre geçtiyse bütün tahıllı ekmek arası bir şeyler yiyebilirsiniz.

Kan dolaşımınızı hızlandırmak için uzanın ve göbek deliğinizden 2 parmak aşağıda yer alan noktaya parmaklarınızla yuvarlak hareketler yapın.

Baş dönmesini durdurmak için baş parmaklarınızla kulak memesinin bütün altını çene altının ve kafa tasının birleştiği noktayı hafifçe sıkın.

 

Doktora gidilmesi gereken durumlar

Baş dönmesi sık sık tekrarlıyorsa doktora görünün

baş dönmesi sırasında boyunda sertlik hissediyorsanız ateşiniz çıkmışsa ya da  baş ağrısı oluşursa doktora görünün.

Doktor tavsiyesi ile alınan bir ilaç kullanıyorsanız doktora görünün.

 

Acil durumlar

Çok ivedi durumlar Görmenizde bir değişim, kollarınız, elleriniz, yada ayaklarınızda, bacaklarınızda duyu yitimi hissederseniz ya da göğüs ağrısı çekerseniz, solunum yetmezliği hissederseniz yada şuur kaybı olursa acil olarak hastaneye yetişmeye çalışın.