Home Genel SağlıkHipertansiyon Kontrolünde Diyetin Önemi
Hipertansiyon Kontrolünde Diyetin Önemi

Hipertansiyon Kontrolünde Diyetin Önemi

Avrupa Gıda Data-İletişimi Konseyince periyodik olarak yayımlanan ‘Foodtoday’ raporundan edinilen bilgiye takriben, tansiyon üzerine en büyük etkiyi hayat tarzı yapıyor.

Daha faal olun

Obezite, maddi aktivitenin azlığı ve düşük potasyum alımının bilhassa Tansiyon üstünde olumsuz etki meydana getirdiğinin belirtildiği raporda, batmış ve çoklu doymamış yağların oranının da tansiyonla ilişkili olduğu vurgulanıyor. DASH (Hipertansiyonun Durdurulması İçin Diyetsel Yaklaşma) olarak tanımlanan sebze, meyve ve hububat ürünlerince zengin, düşük yağlı süt ürünleri, balık, baklagiller, tavuk ve yağsız etleri taşıyan diyetin de tansiyon üzerinde epeyce yararlı olduğunun açıklandığı raporda, tuz alımı sabit tutulduğunda, sistolik kan basıncının (hipertansiyon) önemli derecede düştüğü belirtiliyor. Hayat türünden yapılabilecek değişik değişikliklerin kan basıncı üstüne potansiyel, olasılık faydalarının açıklandığı raporda, sıhhat açısından şu bilgiler yer alıyor:

Olağan cisim ağırlığını gözetmek sistolik kan basıncı (hipertansiyon) üstünde olumlu tesir yapıyor. Pozitif şişman olunması durumunda ideal kiloya ulaşana dek her 10 kilo kaybetme kan basıncında 5-20 mm Hg’lik azalmayı sağlıyor. DASH perhiz planını başvuru formu da sistolik kan basıncında 8-14 mm Hg’lik bir azalmayı getiriyor. Diyetle alınan sodyum ve tuz tüketiminin azaltılması 2-8 mm Hg, haftanın çoğunluğunda günde 30 dakika çabuk yürüme gibi bazı maddi aktiviteleri gerçekleştirmek de hipertansiyonun 4-9 mm Hg arasında azalmasını sağlıyor.