Home Genel SağlıkKısırlık Nedir Kadınlarda Kısırlık Nedenleri
Kısırlık Nedir Kadınlarda Kısırlık Nedenleri

Kısırlık Nedir Kadınlarda Kısırlık Nedenleri

Kısırlık, tıbbi adıyla infertilite günümüzde sık rastlanan ve çiftlerin bebek sahibi olmasını engelleyen büyük sorunlardan bir tanesidir. Kısırlık nedir ve kadın kısırlığı nedenleri nelerdir sizler için açıkladık.

Kısırlık, günümüzde birçok çiftin çocuk sahibi olmasını engelleyen bir sorundur. Önemli bir çare gerektiren ve bazen tedaviye olumlu yanıt alınmaması gibi bir sonuçla da karşılaşılan hastalıklardan birisidir. Kısırlık öyle fazla bambaşka sebepten husule gelmektedir. Kısırlığın nedenleri bazen ortaya çıkıyor, bazen de ne eyvah ki bilinmez sebepler olabiliyor.

Kısırlık Nedir?

Tıbbi sebeplerden ötürü çocuk sahibi olmama nedeni olan kısırlık, ahenkli cinsel lişkiye rağmen bir yıl içerisinde çocuk sahibi olunmaması durumudur. Kısırlık, hem kadınların ayrıca de erkeklerin iki taraflı sorunlarından biridir. Kadınlarda ve erkeklerde eşit oranda görülmektedir.

Kadınlarda Kısırlık Neden Olur?

Yumurtalık Sorunları

* Kadın kısırlığı hakkında yapılan araştırmalar, yumurtalık sorunlarının en fazla karşılaşılan kadın kısırlığı sebebi olduğunu ortaya çıkarttır. Yumurtalıklarda yaşanan sorunlar nedeniyle kadınların gebe kalma ihtimali düşüyür. Polikistik over sendromu, yumurtalık rezervinde düşüklük, tiroid hastalığı yumurtalıklarda bozukluğa yol açıyor.

Sigara Kullanma

* Kadınların sigara kullanması kısırlığı doğuran sebeplerden bir tanesidir. Kısırlık riskini artıran sigara, hele ki kısırlık tedavisi döneminde elbette içilmemelidir. Eğer ancak, kısırlık tedavisi görebilen bir kadın çare sırasında sigara içmesine rağmen hamile kalmış ise, bu defa de gebelikte düşük yapma riski doğacaktır.

Yaşın İlerlemesi

* Kadınlarda yaş faktörü de önemlidir. 20’li yaşlarda gebe kalmak daha kolaydır. Ama 30’lu yaşlardan daha sonra bu olasılık oldukça düşüyor.

Obezite Sorunu

* Aşırı şişman olma durumu olan obezite de, bayan kısırlığı nedenlerinden birisidir. Son dönemlerde obezite hastalığında yaşanan çoğalma, kadınlarda yaşanan kısırlık artışı ile orantılı olabilir.

Yeme Bozukluğu (Anoreksiya) Hastalığı

* Aşırı zayıflık hastalığı da kısırlık nedenlerinden biridir. Mutlaka tedavisi gerekir.

Vejetaryenlık

* Hiç et tüketmeyen vejetaryen kadınlarında gebe kalma riski, tüketenlere oranla düşüktür. Çünkü bedenin sağlıklı işlemesi için demir, çinko, folik asit, B-12 gibi vitaminine de ihtiyacı vardır. Bu gıdalar ise azami et grubu ürünlerde bulunmaktadır. Bu mineral ve vitaminlerin sebze ve meyve ile tatmin edici oranda vücuda alınamaması, bedenin işleyişinde sorun olması demektir. Bu da, kısırlığa yol açabilecek bir etkendir.

Hareketsizlik

* Alıştırma ve spordan uzakta kalan, atıl bir yaşam tarzına sahip olan kadınların hamile kalma riski de düşüyor.

Aşırı Spor

* Spor yapmama gibi, aşırı spor yapma durumu da gebeliği engelleyen ve kısırlığa yol açan faktörlerden bir tanesidir.