Home Sağlık HaberleriKanserLösemi neden olur?
Lösemi neden olur?

Lösemi neden olur?

Irk aralarında kan kanseri olarak bilinen lösemi hastalığı, ülkemizde ne eyvah oysa maksimum rastlanan kanser hastalıklarından bir adam başına olmakta ve lösemi hastalığının çare süreci de hem zahmetli hem de sıkıntılı geçmektedir. Kan hücrelerinin bilhassa da akyuvarların gerekenden fazla çoğalmasından kaynaklı olarak meydana gelen lösemi, ölümcül sonuçlar yaratabilen korkutucu bir hastalıktır.

Lösemi sebepleri

Lösemi nedenleri olarak kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların normalin üstünde çoğalması sonucunda gelişen olgunlaşmamış ve malign hücrelerin normal ilik hücrelerinin yerini alması iliklerde tahribata sebep olur.

Kanın pıhtılaşmasını karşılayan lateletler ve savunmada rol oynayan lökositlerin sayısı da bu sebeple azalmış olur. Hastalar daha kolay enfeksiyon kapar, zedelenmeler ve kanamalar daha sık olur, savunma mekanizması çöküntüye uğrar, nefes darlığı, zayıflık ve takâtsizlik meydana gelir.

Lösemide aynı zamanda alev, bir takım nörolojik semptomlar, dişetlerinde şişkinlik ve kanamalarda görülmektedir. Çocukluk döneminde görülen lösemi akut olarak seyir ederken, yetişkinlerde ise kronik olarak seyir etmektedir.

Löseminin kesin olarak sebebi bilinmemektedir ancak, ayrıca genetik hem de çevresel faktörlerin rolü olduğu düşünülür. DNA’larda meydana gelen mutasyonlar gibi kalıtımsal hasarların yanı sıra petrokimyasalların, radyasyonun, kanserojen maddelerin ve bir takım virüslerin (örn. HIV) sebep olduğu da düşünülür.