Home Sağlık HaberleriRuh SağlığıSinir Krizi Hemencecik Yapılması Gerekenler
Sinir Krizi Hemencecik Yapılması Gerekenler

Sinir Krizi Hemencecik Yapılması Gerekenler

Başta sinir krizinin ne olduğunu öğrenerek başlayalım konumuza. Asap krizi denilen durum, ilk kez kişiden kişiye değişmektedir. Kimi insanlar gözlerinden yaşlar gelerek hiç gülünmeyecek bir konuya bile katıla katıla gülmeye başlarken,…

Ilk Olarak sinir krizinin ne olduğunu öğrenerek başlayalım konumuza. Sinir krizi denilen durum, öncelikle kişiden kişiye değişmektedir. Kimi insanlar gözlerinden yaşlar gelerek hiç gülünmeyecek bir konuya bile katıla katıla gülmeye başlarken, diğer bir kısımda ani bir hiddet patlaması ile bağırmaya, kırıp dökmeye hatta daha da ileri giderek can yakmaya kadar olayı götürürler. İşte bu ve bu stil adi olmayan tepkilerin erilmesi ve bu tepkilerin insanın kendi elinde olmadan gelişmesi olayına sinir krizi denilmektedir.

 

Sinir Krizinin Nedenleri

Hepimizin de bildiği gibi sinir krizinin en kayda değer nedeni kişinin aşırı stres aşağıda uzunca bir süre kalmasıdır. Ama sinir krizinin tek nedeni yoktur. O Kadar çok etkene tabi olarak değişebilir. Yorgunluk, uykusuzluk, aralıksız zorlama altında çalışma gibi nedenler de asap krizini tetikleyebilmektedir.

 

aynı zamanda kişinin maddesel veya manevi kayıplara maruz kalarak kesintisiz kendini çıkmazda hissetmesi, yoğun çalışma koşullarına ayak uyduramamaktan kaynaklanan dağıtılmış sebepler de sinir krizine niçin olabilir. Oysa unutulmamalıdır ki, asap krizi yalnızca dışardaki etkenlere yan olarak gelişmez. Fizyolojik özelliklerden etkilenerek şekillenir. Örneğin şahısların aile yapısındaki kişilerin genel olarak sinirli yapıda olmaları, kadınların regl dönemleri gibi hormon dengesinin değiştiği dönemler gibi daha böylece fazla etkenin birleşmesiyle oluşur.

 

Sinir Krizi Belirtileri

Sinir Krizinin Belirtileri

Kişiden kişiye değişen belirtiler bildiren asap krizi genel olarak kişinin normalde olduğu kişiden bambaşka birine dönüşmesine sebep olur. Genel belirtiler olarak kişinin uyku düzeni bozulur ve dinlenemediği için her zaman bir gerginlik hali hâkimdir. Kesintisiz minik şeylere deha sinirlenerek bağırma, vurma, inleme gibi normalde vermediği tepkiler verir. Açlık ve ilgide azalmalar yaşayan birey genellikle çoğu şeyi ya fazlasıyla kafasına takar ya da anlamsız vermeye başlar. Fiilen bu durumda depresyonu tetikler ve kişinin sinir krizi geçirmesine zemin hazırlar.

 

Sinir krizi Nasıl Olur

Sinir Krizi Geçiren Birine Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Ilk Kez şunu belirtelim ama, her çılgın gibi kahkahalar atan insan veya bağırıp çağıran veyahut da acıklı kişi asap krizi geçiriyor anlamına gelmez. Bunları normalden daha artı yapıyorsa, aniden gelişiyorsa, bayılma durumu varsa, adi zamanda asla ne kendisine ne de başkasına zarar veremeyecek bir yapıdayken o anda pat diye vurmaya, kırmaya çalışıyorsa kişi gerçek anlamda bir sinir krizi geçiriyor olabilir. Kişinin bu durumu aşabilmesi için uyku ve besin düzenini düzenlemesi ve bilhassa onu zorlama altına bölge stresi yenmesi gerekmektedir. Başta onu geren birey veya ortamlarda artı bulunmaması, ilgisini çekebilecek bölge ya da hobilere yönelerek kendini rahatlatabilmesi gerekmektedir. Ama tüm bunların yanına bu konuda bilirkişi şahısların de yardımı alması, gerekiyorsa hap tedavisine erkenden başlayarak kötü sonuçları engellemesi gerekmektedir.