Home Sağlık HaberleriOrtopedik SağlıkSırt Eğriliği Nasıl Düzelir?
Sırt Eğriliği Nasıl Düzelir?

Sırt Eğriliği Nasıl Düzelir?

Skolyoza niçin olan hastalıklar nelerdir ve sırt eğriliği tedavi yöntemleri hangileridir makalemizde açıkladık. Skolyoz (omurga eğriliği) tedavisi hakkında merak edilenlere makalemizden göz atabilirsiniz.

Sırt Eğriliği ( Skolyoz- Omurga Eğriliği)

Dinç şahısların vücuduna yandan bakıldığı süre tam düz olmadığı, bel ve boyun bölgesinde hafif çukurluk bulunduğu ve arkadan bakıldığında ise tam düz olduğu görülür. Sırt eğriliği yer alan skolyoz hastalarında ise omurganın sağ ya da sol yana doğru kaydığı görülür.

Tıp dalında skolyoz olarak tanımlanan bu sorun, fiilen bir rahatsızlık değil, bulgudur. Dağıtılmış rahatsızlıkların nasıl ateşlenme, sancı, halsizlik vs gibi bulguları varsa, skolyozda bir sorunun ortaya çıkarttığı belirti olarak kabul edilir.

Sırt eğriliği birçok hastalığa emrindeki olarak büyüyen bir sorundur. Skolyoza (sırt eğriliğine) yol açan hastalıklar şunlardır;

  • Romatizmal hastalıklar
  • Bağ dokusunu tutan hastalıklar
  • Omurga kırıkları
  • Omurga enfeksiyonları
  • Metabolik hastalıklar
  • Sendromik kalıtımsal hastalıklar
  • Bebeğin belli başlı rahminde iken omurga anomaliliği bulunması

Sırt Eğriliği (Skolyoz) Tedavisi

Sırt eğriliği tedavisi skolyoza neden olan hastalığa ve skolyoza göre istikrarsızlık göstermektedir. böylece de sırt eğriliğinin tedavisi için uygulanan yöntemler oldukça fazladır. Kimi hastaların tedavisi benzer şekilde devam ederken, kimilerinde ise cevap alınan tedaviden daha sonra başka tedaviye başvurulur.

Skolyoza hastalığının tedavisinde özel fizik çare egzersizleri de etkilidir. Özellikle de erken dönemde ayrım edilen sırt eğriliğinin tedavisinde fizik çare uygulamaları galibiyet sağlar.

Korse tedavisi de sırt eğriliğinde başvurulan yöntemlerden biri olmaktadır. Sırt eğriliği 2040 derece arasında olan ve yükselme potansiyeli bulunan kişilerde korse tedavisi galibiyet sağlar.

Bir diğer seçenek de cerrahidir. 4-50 derece sırt eğriliği olan, akciğer gelişimi işlenmiş ergenlerde ve yetişkinlerde ameliyata başvurulur. Cerrahi de, sırt eğriliğini ayarlama ve dondurma (sabitleme) ameliyatları uygulanır.